Om rygmarvsskader

Hvad er en rygmarvsskade?

En rygmarvsskade sker enten ved en ulykke eller ved sygdom omkring rygmarven. Skaden kan medføre livsvarige lammelser i underkroppen og for manges vedkommende også i overkroppen. Mange mennesker med rygmarvsskade bliver kørestolsbrugere. Desuden kan blære-, tarm- og seksualfunktionen påvirkes.  Ikke to rygmarvsskader er ens.  

Skaden defineres dels ved niveauet, dels ved hvorvidt skaden er komplet eller inkomplet. Komplet vil sige fuldstændig overrevet rygmarv - inkomplet findes i alle slags gradueringer.  Niveauet beskriver ud for hvilken ryghvirvel skaden er sket - jo højere, des større risiko for skade. C7 er den ryghvirvel som vi som regel kan mærke i nakken. C1 sidder lige under kraniet. C står for de 7 cervikale (nakkehvivler), og skades rygmarven her, hedder diagnosen tretraplegi. Efter dem kommer 12 stk. torakale (brysthvirvler), 5 stk. lumbale (lændehvirvler). Nederst på ryggen finder vi bækkendelen med 5 sakrale og 4 kokcygeale hvirvler. Rygmarvsskader i niveau med brysthvirvler eller længere nede benævnes paraplegi.


Alle kan blive ramt af en rygmarvsskade, og for de fleste gælder at livet skal omdefineres og genfindes. Grundpillerne i livet påvirkes og meget skal læres forfra. Dette kræver en længere indlæggelse. Patienterne på Bodil Eskesen Centret rehabiliteres ikke kun fysisk, men også mentalt. De skal forholde sig til et nyt liv med et varigt fysisk handicap. Derfor er afdelingen i Glostrup på mange måder anderledes end et almindeligt hospital. Her er der behov for nogle rammer, som tilgodeser behovet for social rehabilitering sideløbende med den fysiske.