Bodil Eskesen Centret i Glostrup

Rigshospitalets Bodil Eskesen Center

På Bodil Eskesen Centret (BEC) ved Rigshospitalet, Glostrup rehabiliteres mennesker med hjerne- og rygmarvsskader i Østdanmark. Når mennesker skal rehabiliteres efter at have pådraget sig et livsændrende handicap, så kræver det højt specialiseret behandling, god tid og de rette omgivelser og muligheder. Grundpillerne i livet påvirkes og meget skal læres forfra. Patienterne rehabiliteres ikke kun fysisk, men også mentalt. De skal forholde sig til et nyt liv med et varigt fysisk handicap. Derfor er centret i Glostrup på mange måder anderledes end et almindeligt hospital. Her er der behov for nogle rammer, som tilgodeser behovet for social rehabilitering sideløbende med den fysiske. Disse rammer finder man på BEC.

Bodil Eskesen Centret er bygget særligt til patienter med hjerne- og rygmarvsskader. Bygningen og haven rundt om er tilpasset behandling​ og genoptræning af patientgruppen med store enestuer, hvor der er plads til kørestol og andet hjælpeudstyr, opholdsrum, mulithal , varmvandsbassin og en træningshave. Centret åbnede i maj 2023.

Huset er tilpasset genoptræning i alle hjørner, kroge og på fællesarealer for at give patienterne den bedst mulige start på deres videre liv og forsøge at skabe fornyet livskvalitet.  Derfor har både patienter, pårørende og personale været inddraget i udviklingen af huset, så byggefolk og arkitekter har kunnet drage nytte af de mange erfaringer og blive inspireret til innovative løsninger til både træning og pleje.

Bodil Eskesen (1912-1996), der har lagt navn til centret, var overlæge på den tidligere rehabiliteringsklinik, der lå på Havnevej 25 i Hornbæk. Her var Bodil en pionér  for den moderne behandling af mennesker med rygmarvsskader i  Danmark. Bodil lod sig bl.a. inspirere af Ludwig Guttmann, som ledede rehabiliteringen af rygmarvsskadede på Stoke Mandeville i England. Guttmann er anerkendt for  at etablere et helt nyt syn på rehabilitering af mennesker med rygmarvsskader. Bodil besøgte Guttmann på Stoke Mandeville i 60’erne, og Danmark blev i 1966 således en ny fast deltager i det, der dengang hed The Stoke Mandeville Games (nu kaldet de paralympiske lege).
Hendes behandling af rygmarvsskadede patienter fik internationalt ry og blev et eksempel til efterfølgelse for adskillige lande. Bodil var i 1971 medstifter af Dansk Handicapidræts Forbund (i dag Parasport Danmark). I 1972 stiftede hun Paraplegikerkredsen i Dansk Handicap Forbund (som i dag  hedder RYK).

Bodil Eskesen Centret Indgangsparti til centret med 125 sengepladser, multihal, varmtvandsbasin, park m.m.
Bodil Eskesen (1912-1996) Tidligere overlæge, medstifter af RYK og Parasport Danmark

Fakta: Bodil Eskesen Centret ligger til højre for Rigshospitalet Glostrups hovedbygning over for parkeringshuset. Adressen er Rigshospitalet Glostrup, Afdeling for hjerne- og rygmarvsskader, Valdemar Hansens Vej 23, opgang 6. Det dækker 25.000 m2 med 125 sengestuer, der alle har eget bad og toilet. Herudover er der ambulatorier, træningsrum, multihal, træningsbassin, forskningsafsnit, legeplads for børnene, familiehus for pårørende, træningshave med orangeri m.v.

Læs mere om Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskader:  https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/neuro/hjerne-og-rygmarvsskader/Sider/default.a...
Læs mere om byggeriet:   https://www.rigshospitalet.dk/nythospitalglostrup/faerdigbygget/Sider/om-bodil-eskesen-centret.aspx.